|
Gaja Kafe ...kavarna za ženske debate...
|
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtorica |
Sporočilo |
brinda polboginja

|
Objavljeno: Tor, 07.08.2007, 15:34 Naslov sporočila: |
|
|
ker od naštetih oblik virtualnega druženja poznam edino forumsko (in še pri tem le gajin kafe), lahko rečem, da zame forum kot oblika nima funkcije nadomestka aktivizma (ali celo življenja), temveč njega dopolnitve. virtualno druženje mi omogoča hitrejši dostop do zanimivih informacij, idej, in - v prvi vrsti - ljudi, ki jih drugače morda ne bi nikoli spoznala.
prav slednji pomen forumskega druženja je v mojem življenju najbolj ključen.
sicer pa winnerji itak, ko so soočeni z novimi situacijami, rečejo: what's in it for me?, kajneda? govoriti, da je nekaj brezveze in manj vredna oblika queer druženja je kratkovidno. vedno je tu kakšen droben moment, na katerem se da kaj zgraditi cele gradove. recimo, moj lajf ne bi šel v smer, v katero je šel, če ne bi dobila nekega ZSja, ki se je navezoval na eno mojo psevdo-jamr izjavo na labrisu. joj kako lepo se je spomniti tega!  _________________
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Martis boginja

Pridružena: Pet, 31.12.2004, 8:31 Prispevkov: 20734 Kraj: Stockholm

|
Objavljeno: Tor, 07.08.2007, 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
| brinda je napisala: |
| ker od naštetih oblik virtualnega druženja poznam edino forumsko (in še pri tem le gajin kafe), lahko rečem, da zame forum kot oblika nima funkcije nadomestka aktivizma (ali celo življenja), temveč njega dopolnitve. virtualno druženje mi omogoča hitrejši dostop do zanimivih informacij, idej, in - v prvi vrsti - ljudi, ki jih drugače morda ne bi nikoli spoznala. |
To pomeni tudi zame. Kar pa ne pomeni, da gre podcenjevat virtualno komunikacijo.
Zame osebno speltni forum odpira diskusijski prostor za sirso paleto mnenj kakor se slisijo v homogenih aktivisticnih skupinah, ki so navajene ramzisljat in delat o nekem usteljenem vzorcu. Takim, ki sele iscejo nacine, kako uredit svoje zivljenje pa predstavi razlicna razmisljanja in ureditve drugih queerjev.
Nicke pa se na netu uporablja z zelo dobrim razlogom (pa se si queer ali ne) in ta konvencija ima korenine v zacetkih interneta.
Mnogo takih, ki nas forum uporablja, se ne skriva pred sodelovanjem na queer kulturnih dogodkih, delu ali druzenju z drugimi. _________________ Let's think the unthinkable, let's do the undoable, let's prepare to grapple with the ineffable itself, and see if we may not eff it after all. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nexus hetera

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 9:44 Naslov sporočila: |
|
|
| dark sun je napisala: |
Domnevam, da se je vsakemu, ki je kadarkoli storil karkoli, kar bi lahko v najširšem pogledu strpali v predalček "aktivizma", zgodil trenutek, ko se mu je zdelo njegovo delovanje absurdno prav (tudi) zaradi množice lagodnih Tistih, ki sem jih v svojem prejšnjem postu navedla. V tem pač vidim, ponavljam se, bistvo B. teksta.
Pa še njegovo stališče glede forumov: ali jih obsoja kar vsevprek, ali obsoja njihov obstoj? Ali ne govori le o tistih posameznikih, ki vzpostavljajo stik z ostalimi queerji izključno tako ali, mnogo huje, izživijo svojo queer identiteto izključno na tak način?
Sicer pa mi je popolnoma jasno, da v tej debati očitno ne bomo sedli na skupno vejo in naj nam bo pač prijetno vsakemu na svoji . |
dark sun, mislim, da se v glavnem strinjam s tabo (kar se tvojih ugotovitev tiče!!!), vendar s to razliko, da ti v tekstu pač ne zaznavaš omalovažujočih tonov in prezira, ki ga pisec čuti do raznoraznih identitet in oblik združevanja lgbt-jev, jaz pa ta prezir zaznavam. kot rečeno: v vsebinskem smislu se s tabo (zgodba o Fantu, trenutki malodušja, ki jih kdaj pa kdaj občutijo aktivisti ob spoznanju, da je le malo tistih, ki so pripravljeni radikalno stopiti v javni prostor v boju za pravice homotov, itn.) strinjam, lahko tudi razumem izhodišča, ki jih je pisec pri pisanju teksta imel, ni mi pa všeč način, ki ga je uporabil pri opisu stanja in situacije. to so občutljive zadeve. izkoristiti prostor javne besede v neki lgbt reviji, ki ima ambicijo nadomestiti nekdanji revolver, na način, ki izključuje, ki ne analizira, pač pa pavšalno kritizira, se mi zdi zelo narobe (če se malo pošalim, nekaj, kar v tej reviji prav gotovo ni prav. ali, v uvodniku žaliti tiste aktivistke, ki se molče distancirajo od sodelovanja pri reviji zaradi številnih političnih razhajanj med različnimi skupinami (kar je njihova legitimna pravica)... mislim, da si neka revija, če želi biti kolikor toliko profesionalna, ne bi smela privoščiti takega načina obračunavanja z drugače organiziranimi in/ali drugače mislečimi. na ta način bodo queer ljudi kvečjemu odgnali in ne pritegnili. to je moje skromno mnenje.
svoje dileme, svoja malodušja, svoje zdrse razpoloženja bi pa blažič lahko reševal drugače. s takim tekstom zagotovo ne bo mobiliziral in zganil tistih, ki se po njegovem mnenju nahajajo v neaktivnih pink galaksijah. prej obratno. zato ponavljam misel, ki sem jo že zapisala: meni ta tekst in pa uvodnik dišita po tem, da fantoma ne gre v račun, da se vsi planeti na sceni ne vrtijo okrog njunih sonc, niti vse galaksije okoli njunih galaksij.
in, kot je omenila tudi martis: razlogov, zakaj n nevladnih organizacijah ni aktiviranih več ljudi, je nebroj (od spremenjenih družbenih realnosti, potrošništva, novih tehnologij in s tem novih načinov komunikacije in druženja do XY zadev). skratka, tema, ki bi si zagotovo zaslužila kakšno diskusijo v monoklu, kjer bi v živo lahko razgrinjali naše misli in tuhtali o vsem tem  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brinda polboginja

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 9:57 Naslov sporočila: |
|
|
| nexus je napisala: |
| žaliti tiste aktivistke, ki se molče distancirajo od sodelovanja pri reviji zaradi številnih političnih razhajanj med različnimi skupinami (kar je njihova legitimna pravica)... |
(bold by brinda)
jaz pa bi rada videla, da bi se bolj odkrito pogovarjali tudi o tem.
zakaj pa je treba sodelovanje zavračati molče?
povabilo je samo po sebi lepa gesta (pa pustimo zdaj hidden agende, ok?) in prav tako človeško bi se mi zdelo, da rečeš ne, hvala, me ne zanima.
konflikt ne pomeni, da se moramo izogibati temu, da si pogledamo v oči.
in tudi dialog ne pomeni, da se moramo nujno strinjati in tiščati skupaj.
skratka, meni se nekoga osebna želja po ne-sodelovanju zdi čisto legitimna in ne vidim nobenega razloga, da bi jo bilo treba sporočati molče. in peza vsega tistega, kar v takih primerih izrečeš molče se mi zdi mnogo bolj neprijetna od verbaliziranega odgovora. je pa to lažja pot, se strinjam. _________________
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Martis boginja

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
skratka, meni se nekoga osebna želja po ne-sodelovanju zdi čisto legitimna in ne vidim nobenega razloga, da bi jo bilo treba sporočati molče. in peza vsega tistega, kar v takih primerih izrečeš molče se mi zdi mnogo bolj neprijetna od verbaliziranega odgovora. je pa to lažja pot, se strinjam. |
Kolikor jaz sledim dinamiki komunikacije med aktivisti in formalnimi skupinami, je javno izrazanje nestrinjanja z nekim aktivistom glede temeljnih izhodisc njegovega razmisljanja ali kaksnega projekta smatrano za hereticno in nespostljivo. Takoj, ko ne pohvalis in postavis pod vprasaj kaksno ramzisljanje, nimas pojma in si nespostljiv ali pa pravzaprav debil.
Aktivisti sami s svojim obnasanjem marsikdaj promovirajo imidz, da so zrtve, zrtvujejo svoje dobro ime in svoj cas za nehvalezne queerje in proti diskriminirajoci hetero druzbi. Ronja s svojo primerjavo mesijanskega sindroma v obnasanju sploh ni zgresila mentalitete, ki se suce glede dolocenih, kvalificiranih slovenskih aktivistov, ki jim drugi dolgujemo brezpogojno hvaleznost za vse, kar lahko delamo.
Res je, da so marsikatere kritike pisane tako, da se poudarja ali kritikova vecvrednost ali kritiziranceva manjvrednost (na razen nacine); ampak tudi ce je kritika spisana mnenjsko, kjer je ocitno, da se diskutirata dva popolnoma drugacna svetovna nazora glede pojmovanja spolnih manjsin v druzbi, se diskusija hitro postavi na raven gostilniskega fajta. In mladi voloterji, ki simpatizirajo z neko organizacijo, zelo hitro privzamejo enako retoriko in enak odnos do "nevrednih" heretikov.
Ljudje ne znajo vec debatirat in zavzemat sposltjiv odnos do druge osebe. Na Labrisu smo se v tezkih debatah ze naucile, kaj je mnenjsko soocenje in kaj osebno podjebavanje.
Slovenski aktivisticni sceni manjka prava debata, kjer se izzivajo programske sablonce cisto vseh formaliziranih organizacij. Kjer se pokazejo njihova prava mnenja, stili vodenja, in posledice teh mnenj pri vodenju in rezultatih projektov, ki se organizirajo. Kjer se poslusalcem in tistim, ki niso clani aktivisticnih organizacij, da moznost spoznat vse skupine in vso se kako potrebno raznolikost in debato o queerjih, odnosi razlicnih queer manjsin med sabo in do hetero okolice.
Ze zato sem vesela, da se je kaksna lezbicna aktivistka, ki ima izkusnjo v dela na zenskih projektih ze kar nekaj casa, ckljucila v diskusijo na Labrisu. Ker je izmenjava misljenj, izkusenj in debata o vprasanjih, ki "krozijo po sceni" pa jih nihce ne izrece, potencial za napredek.
Ne pa, da se "v dobro naroda" poziva k unifikaciji boja proti diskriminaciji, ki v praksi v svojem izvajanju zamaskira ravno razlike v fundamentalnih prepricanjih skupin - in izloca tiste, ki se ne pokorijo centralni miselnosti.
Kolikor sem poslusala pripovedovanja in izkusnje iz slovenske queer zgodovine, kulture dialoga med queer aktivisti ni ze ven iz srede 80tih let.
Zato mi je zal, da vecina tistih, ki se ne strinjajo, ostane tiho, ali pa sprejme enak pristop k diskusiji ki ga ocita sogovorniku.
Sej ni cudno, da se vecina "naroda" ne identificira z nobeno od slovenskih organizacij in zase samo vzame tisti del, za katerega smatra, da jim lajsa zivljenje - ostale fundamentalne razlike v mnenjih pa nezainteresirano zavrne kot "osebnostni ego problem med dvema organizacijama ali clovekoma, ki me ne zanima in ni vazen". _________________ Let's think the unthinkable, let's do the undoable, let's prepare to grapple with the ineffable itself, and see if we may not eff it after all. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nexus hetera

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
skratka, meni se nekoga osebna želja po ne-sodelovanju zdi čisto legitimna in ne vidim nobenega razloga, da bi jo bilo treba sporočati molče. in peza vsega tistega, kar v takih primerih izrečeš molče se mi zdi mnogo bolj neprijetna od verbaliziranega odgovora. je pa to lažja pot, se strinjam. |
brinda, molk ima svojo predzgodovino izmenjave mnenj, stališč, besed. molk ima svojo predzgodovino poskusov iskanja skupnih imenovalcev. molk ima predzgodovino spoznanja, da smo si svetovnonazorsko preveč različni med seboj, da bi lahko v dialogu prišli do oblikovanja skupne politične platforme (zatakne se že pri, denimu, vprašanju "integracije", itn.). in molk je v tem primeru konstruktivnejši od povzročanja besednih vojn, ki so nesmiselne in ne peljejo nikamor. pa vendar bi eni radi videli vojno. če ne, ne bi žalili tistih, ki so drugačemisleči.
pa še to: tudi povabilo je lahko takšno ali drugačno, izraženo na tak ali drugačen način. več od tega, da je bilo izraženo na manj primeren način kot je to običajno, ne bom rekla. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nexus hetera

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
| Martis je napisala: |
| Kolikor jaz sledim dinamiki komunikacije med aktivisti in formalnimi skupinami, je javno izrazanje nestrinjanja z nekim aktivistom glede temeljnih izhodisc njegovega razmisljanja ali kaksnega projekta smatrano za hereticno in nespostljivo. Takoj, ko ne pohvalis in postavis pod vprasaj kaksno ramzisljanje, nimas pojma in si nespostljiv ali pa pravzaprav debil. |
se popolnoma strinjam z zapisanim! če izraziš nestrinjanje, si partibrejker. če se distanciraš molče, si tudi partibrejker. še huje. si lapurlartist/ka.
kot bi rekel urednik revije narobe: " ...
Na tiste, ki so brez argumentov in zgolj glasno lajajo, se ne zmenim kaj dosti. Bolj me zmedejo tisti, ki ne lajajo glasno. Sprašujem se, kaj je skrito v tišini? Z leti ugotavljam, da pogosto nič drugega kot nekakšen aktivistični protestni larpurlartizem, poln interesov, principov, zgodovine. Pogosto so to protesti tistih, ki bi jim na Primorskem rekli mone.
Tisto, kar sem se naučil, je, da je potrebno stopiti čeznje in iti naprej. In skozi take korake se kristalizira prihodnost aktivizma. "
kaj torej preostane? da si poslušen/na, vendar, da se strinjaš, kimaš in izvršuješ naloge, ki ti jih naložijo voditelji" khm, khm, khm. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Martis boginja

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
Meni revija Narobe ne deluje kot disksuijski magazin ampak kot glasilo, ki ga bodo vedno isti ljudje pisali za svoje fene. pa dobra je za referenco za ostale prijave za projekte Ce bi slo za diskusijo, bi imela drugacno urednisko politiko (vsaj krozenje razlicnih piscev in tematska konkretna diskusijska obdelava raznih vprasanj) in drugacen format. _________________ Let's think the unthinkable, let's do the undoable, let's prepare to grapple with the ineffable itself, and see if we may not eff it after all. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brinda polboginja

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
| brinda, molk ima svojo predzgodovino izmenjave mnenj, stališč, besed. |
comrade, gotovo se zavedaš, da je ostajanje na barikadah predzgodovine stvar osebnega okusa in odločitve.
slutim - in ne bom hlinila skromnosti - da bi znala solidno moderirati to prihajajoče vroče o'mizje, tako da me prosim kar zacahnajte odgovorni, ki tole prebirate, velja?
|
 |
nexus hetera

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
| brinda, molk ima svojo predzgodovino izmenjave mnenj, stališč, besed. |
comrade, gotovo se zavedaš, da je ostajanje na barikadah predzgodovine stvar osebnega okusa in odločitve.
slutim - in ne bom hlinila skromnosti - da bi znala solidno moderirati to prihajajoče vroče o'mizje, tako da me prosim kar zacahnajte odgovorni, ki tole prebirate, velja?
 |
ne gre za nikakršne barikade, brinda, gre preprosto za spoznanje, da dialog gluhih ne more potekati v neskončnost. no, kakorkoli...
super, da si pripravljena moderirati "vroče" omizje, kjer bodo, upam, prisotne vsaj štiri strani: predstavniki in predstavnice neformaliziranih pobud in iniciativ, predstavniki aktivistk in aktivistov DIH, Legebitra, Lingsium, Š kuc, itn., opozicijske predstavnice "mon" iz Š kuc-LL ter širša lgbt zainteresirana javnost. me prav zanima, kaj se bo izcimilo iz takšne debate. ja, nič, brinda, predlagam, da poprosiš (poprosiva) suzano, da to čim prej postavi na program monokla. boš ti? naj jaz? kako?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brinda polboginja

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
predlagam, da poprosiš (poprosiva) suzano, da to čim prej postavi na program monokla. boš ti? naj jaz? kako?  |
rada; lahko jaz, če je tako sprejemljivo.  _________________
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nexus hetera

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
predlagam, da poprosiš (poprosiva) suzano, da to čim prej postavi na program monokla. boš ti? naj jaz? kako?  |
rada; lahko jaz, če je tako sprejemljivo.  |
seveda  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Martis boginja

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
taka debata bi bila se bolj produktivna, ce ne bi bila enkratni eksperiment (ker konsenza mnenj se nikoli ne bo doseglo, vendar je lahko diskusija sam ainfomrativna pri podiranju ograjenih vrtickov) in ce bi se zvrsila v fizicnem prostoru, ki je dovolj velik, da lahko pridejo poslusat in sprasevat sodelujoce tudi tisti, ki niso clani nobene organizacije.
Kaksen sploh je namen te debate?
Brez spostovanja sogovornika ne boste prisli nikamor. _________________ Let's think the unthinkable, let's do the undoable, let's prepare to grapple with the ineffable itself, and see if we may not eff it after all. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nexus hetera

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 16:47 Naslov sporočila: |
|
|
| Martis je napisala: |
Kaksen sploh je namen te debate?
Brez spostovanja sogovornika ne boste prisli nikamor. |
res je, brez spoštovanja sogovornikov se ne bo dalo priti nikamor. jaz ta eksperiment razumem predvsem v smislu, da se poskusijo strpno izmenjati mnenja in pogledi. rezultat bi lahko bil ta, da bi se prenehalo z ozračjem hladne vojne in da bi ljudje dojeli, da z različnostjo in razlikami med nami ni prav nič narobe. nasprotno. kot bi rekli borci za pravičnejšo globalizacijo - naj cveti tisoč cvetov. če bi prišli do take stopnje medsebojnega razumevanja, bi že to bila zmaga. potem morda tudi revija narobe ne bi več funkcionirala kot strelno orožje  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Immortal Illusions polboginja

Pridružena: Pon, 07.02.2005, 12:44 Prispevkov: 3426 Kraj: elsewhere

|
Objavljeno: Sre, 08.08.2007, 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
Eno vmesno vprašanje: zakaj se pa ne oglasite tudi na mreži? Ki jo bere več gejev kot tule.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|